péntek, április 17, 2009

Tihany ideális a nordic walking számára


Elsők között szervezett egyesületünk programot a MAGYAR NORDOC WALKING AKADÉMIÁVAL
Félszigetünk gyönyörű túra útvonalaival, változatos felszíni formáival, tiszta levegőjével és különleges kilátó pontjaival paradicsom a nordic walking hívei számára. Tihanyi-félsziget őslevendulását sokan fedezik föl ezen a módon az évek óta megrendezett Levendula fesztiválon. 2009-ben is része lesz a programnak a Nordic Walking Akadémia oktató közreműködése.

A KECSKEKÖRÖM ÜNNEP PROGRAMJA május 2-én, szombaton







2009. MÁJUS 2-ÁN A TIHANYI BELSŐ-TÓ PARTJÁN
Fölújítjuk a régi hagyományt: tihanyi gyerekek mondják a kecskeköröm regét a látogatóknak
Tekintse meg az elmúlt alkalmakról készült videókat

7.00 HORGÁSZVERSENY ( nevezés a helyszínen)
9.00-10.00 NEVEZÉS ÉS HELYFOGLALÁS A BIRKAPÖRKÖLT-FŐZŐ VERSENYRE
9.00 CSALÁDI FUTÓNAP RAJTJA
10.00Magyar pásztorkutya bemutató
11.00 TÚRA AZ ARANYHÁZHOZ (vezetővel)
13.00KUTYÁVAL AZ EMBERÉRT ALAPÍTVÁNY BEMUTATÓJA,
14.00 Birkaterelés bemutató
14.30 KUTYASZÉPSÉGVERSENY( NEMCSAK FAJTATISZTA KUTYÁK SZÁMÁRA)
15.00 „VISSZHANG PRÓBA”: KIRÁNDULÁS KISVONATTAL A VISSZHANG-DOMBRA
15.00 FUTBALLMÉRKŐZÉSEK
16.30 EREDMÉNYHIRDETÉSEK
18.00 AZ ECHO CITERABANDA MŰSORA
18.30 TÁNCHÁZ
TÁBORTŰZ, SZALONNASÜTÉS TANGÓHARMONIKÁVAL

SÉTAKOCSIKÁZÁS, LOVAGLÁS, KÉZMŰVES VÁSÁR, KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZAK, NÉPI ÉS ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK, KOVÁCSBEMUTATÓ, ÍJÁSZAT
A BIRKAPÖRKÖLT-FŐZŐ VERSENYRE ÁPRILIS 29-IG LEHET JELENTKEZNI A 87/538-022-ES TELEFONSZÁMON, E-MAIL: tihany-muvhaz@canet.hu

szerda, április 15, 2009

Era Borkáról (Mali Erika beszámolója)

Ők is jönnek a Kecskeköröm Ünnepre Tihanyba 2009. május 2-án.





















2008. január elején, egy délután épp azon gondolkodtam, hogy ahogy az életem most alakul, be tudnám vállalni, hogy egy segítő-kutya gazdája legyek. No, ahogy ezt eldöntöttem, leültem a számítógép elé, hogy megírjam a levelet a Kutyával az Emberért Alapítványnak, de megelőztek.A következő fogadott:" Kedves Erika! Borka kiképzése befejeződött, tudnád-e fogadni?" Azt hiszem, ehhez nem kell semmit hozzáfűznöm :)
Nagy izgalommal készültem az első találkozásra, amire az Alapítvány kiképzőbázisán került sor. Egyszer már voltam egy ilyen gazdajelölt összejövetelen, ahol találkoztam Borkával, az akkor még kiképzése elején lévő labrador-vizsla keverék kutyussal. Őszintén bevallva, nekem már akkor nagyon megtetszett.
A kiképzők röviden beszéltek pár szót a kutyáról, majd gyorsan bele is kezdtünk a munkába, hogy megnézhessék, hogyan tudunk együtt dolgozni. Borka szépen dolgozott nekem. Nagyon meg voltak elégedve velünk, és mondták, részükről oké a dolog, megfeleltünk az elvárásaiknak, de menjek haza, jól gondoljam meg még egyszer, és ha igen, akkor azonnal el is kezdhetjük a közös munkát, az összeszoktatást, hogy végül majd májusban hazahozhassam őt
Így is történt. Én igent mondtam és elkezdtünk járni közösen a kutyasuliba hétvégente. Vagy egy kiképző hozta Borkát hozzánk haza, hogy megismerje a leendő otthonát. Sok mindent kellett megtanulnom nekem is, mert Borka nem könnyű eset. "Túl okos" és ugye az okos kutyák mindig próbálnak a gazda előtt egy lépéssel járni. De mindig is szerettem a kihívásokat, talán ezért is fogott meg rögtön annyira:)
Végül május 11-én, egy 4 napos intenzív kiképzős-összeszoktatós tábor után hoztam haza az új jövevényt.
Azóta eléggé megváltozott az életem. Sokkal többet mozdulok ki, ahova csak tudom, viszem magammal. Például kirándulni, vásárolni, ahol nagy segítség, hozza a kosarat, felveszi a kulcsot, ha leejtem, de még az apró pénzérméket is képes felvenni a padlóról. Vagy csak ha étterembe, valamilyen rendezvényre, fotósuliba megyünk/mentünk, akkor ő nyugodtan végigfekszi az eseményeket mellettem és mindig készen áll, hogy segítsen, ha kell. Az emberek hozzáállása is megváltozott felém. Sokkal nyitottabbak, odajönnek, érdeklődnek Borka felől, és így hamar kialakul egy-egy érdekes beszélgetés. Otthon is sok mindenben tud a segítségemre lenni. Csak pár példa: ajtót nyit/csuk, odahozza a cipőmet, megkeresi a telefonom, vagy olyan helyről, ahova nem érek el, odahozza az adott tárgyat.
Mivel Borka igen aktív, szinte lefáraszthatatlan kutya, elkezdtünk paragilityzni /az agility-kutyák ügyességi versenye- mozgássérültek által is űzhető változata/ az elmúlt hónapokban. Nagyon lelkes, már majdnem minden akadályt jól tud, a hozzáértők szerint még sok sikert érhetünk el a jövőben a versenyeken. Ez a sport remek lehetőség arra is, hogy a fölös energiáit, amit esetleg macskák, őzek hajkurászására használna, itt levezesse :) Emellett nagyon jót tesz a kutya-gazda páros még szorosabb kapcsolatának kialakításában is. Meghát nem csak munkából áll a segítő-kutyák élete :) De frizbyzni is szoktunk, volt már egy bemutatónk is Borka barátaival, az Alapítvány többi kutyáival. Emellett legújabban részt veszünk már a KEA Segítő-kutya-bemutatóin is, amivel próbáljuk megismertetni, népszerűsíteni az emberekkel a mozgássérült segítő-kutyákat és próbálunk új gazdikat találni a leendő kutyusoknak.
További képek
Kutyák az Emberért Alapítvány